Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Belgyógyászat

fekélybetegségA gyomor-, nyombélnyálkahártya defektusai, amelyek a meggyengült védőfunkció és agresszív faktorok jelenlétének köszönhetően alakulnak ki. A pepticus fekély korunk népbetegsége, a felnőtt népesség kb. 10 százalékában jelentkezik élete folyamán. "Pepticus"-nak hívjuk a "savhoz kötött" emésztéses nyálkahártya-károsodásokat. Maga a fekély nyálkahártya-sebet jelent, amely vagy a gyomorban, vagy - ötször gyakrabban - a nyombélben alakul ki. A betegség kialakulása bármely életkorban előfordulhat, gyomorfekély az 55-70 évesekben, nyombélfekély a 30-55 éves korosztályban a leggyakoribb. A betegek nem szerinti megoszlásában kissé a férfiak felé tolódik az egyensúly.

Bővebben: Fekélybetegség

smartszivinf1A familiáris hiperkoleszterinémia lipidanyagcserezavar, olyan öröklődő betegség, amely születést követően folyamatosan magas LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein/low density lipoprotein), és magas koleszterin szintet eredményez, valamint ezek következményeként fiatalabb korban szívinfarktust okoz.

 

 

Bővebben: A familiáris hiperkoleszterinémia

emesztes2_245Kiszámíthatatlan alhasi görcsök, melyek a legrosszabbkor lephetik meg a betegeket.  Hasfájás, hasgörcs, székrekedés, hasmenés: olyan tünetek, melyekre sokan hajlamosak legyinteni, „biztosan valami rosszat ettünk”. Tartós megléte és halmozódása azonban kivizsgálásra ad okot: hátterükben az irritábilis bélszindróma (IBS), „ideges bél szindróma” állhat.

Bővebben: Irritábilis bél szindróma

 

 

dohanyzas_es_halalA WHO definíciója szerint akkor beszélünk krónikus bronchitisről (hörgőgyulladás), ha egy betegnél két egymást követő évben, évente legalább három egymást követő hónapon át köhögés és köpetürítés (produktív köhögés) áll fenn.

Az ipari országokban a lakosság majdnem 10%-ánál előfordul, így a leggyakoribb tüdőbetegség. A férfiaknál jóval gyakrabban jelenik meg, melyben nyílván közrejátszik a férfiak körében nagyobb százalékú hosszú távú dohányzás károsító hatása.

Bővebben: Krónikus bronchitis a dohányzás...

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 120 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Dr. Bodai Emese

Mesi

rezidens orvos