Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Orbánc az arconAz orbánc a bőr és a bőr alatti kötőszövet gyulladásos betegsége. Hirtelen fellépő hidegrázás, magas láz, rossz közérzet jellemzi. A bőrelváltozás környezetétől élesen elhatárolódik, vörös színű, duzzadt, meleg tapintatú és fájdalmas. Szélei mentén lángnyelvszerűen növekszik, mert a gyulladás a nyirokutak mentén tovább terjed. Később az intenzív duzzanat miatt a bőr feszülő, fényes lesz. Az érintett területen hólyagok, apró piros pontok jelenhetnek meg. A beteg elkülönítése indokolt, ha egyidejűleg felső légúti panaszai vannak. Torokfájás, mandulagyulladás, köhögés esetén ugyanis fennáll a fertőzés veszélye. Különösen a gyerekek veszélyeztetettek.

 

Az orbáncot baktérium okozza, amely a bőr sérülésein keresztül kerül be a szervezetbe (nem képes átjutni az ép bőrfelszínen). Behatolási kapuként általában lábujjak közötti repedés, vagy pici bőrsérülés, elvakart csípés szolgál. Gombás fertőzés elősegíti kialakulását. Leggyakrabban a lábon jelentkezik, de kialakulhat a karon vagy az arcon is. Itt kell kihangsúlyoznunk, hogy időnként nehézséget okoz az orbáncos lábszár és az alsó végtagi mély vénás trombózis elkülönítése. A fent említett panaszok észlelésekor mielőbbi kivizsgálás szükséges.

Az orvosi vizsgálat részeként laborvizsgálat és alsó végtagi Doppler-ultrahangvizsgálat történik. A diagnózis alapja a gyulladás igazolása és a trombózis kizárása. A gyulladás a laboreredményekben is tükröződik (magas We-érték és emelkedett fehérvérsejtszám), a trombózis pedig ultrahangos vizsgálattal (jól telődő vénák) zárható ki.

Az orbánc kórházi kezelést igényel. A penicillin-származékok a kórokozó ellen még ma is hatékonyak. A beteg az antibiotikumot 7-10 napig kapja szájon át, vagy infúzióban. Penicillinallergia esetén erythromycint vagy első generációs cephalosporinokat alkalmaznak. Emellett szakszerű sebellátás szükséges: naponta kötéscsere, sebfertőtlenítés és a bekötött terület jegelése/hűtése.

Sikeres a terápia, ha 1-3 napon belül csökken a láz, és a beteg általános állapota jelentősen javul. A seb egyébként egészséges egyénnél heg nélkül gyógyul. Viszont társbetegségek fennállásakor, az immunrendszer funkcióinak romlásakor a bőr teljes gyógyulása sok időt vehet igénybe, esetleg az orbánc kiújulhat, vagy más területeken jelentkezhet. Visszérbetegség, régóta fennálló vénás pangás szintén elhúzódó sebkezelést tesz szükségessé. Különösen utóbbi esetekben várható hegek, barnás foltok, nyiroködéma fennmaradása.

Itt kell hangsúlyoznunk a megelőzés fontosságát. Kiemelt szerepet kap a bőrgombásodás kezelése, a lábujjak közötti területek rendszeres ellenőrzése, a körmök ápolása. A betegnek kerülnie kell a mezítláb járást és lehetőleg zárt cipő viselésére kell törekednie. Sérülés esetén mielőbbi sebfertőtlenítés szükséges, ezért mindig tartson otthonában sebfertőtlenítő oldatot. Ezek a patikában vény nélkül kapható készítmények: alkoholos jódoldat, klórhexidin-, alumíniumtartalmú oldatok.

A penicillin felfedezése előtt az orbánc életveszélyes kórképnek számított, mert az elhúzódó betegség gyenge immunrendszerű betegeknél vérmérgezést okoz. Napjainkban ilyen esetekkel csak ritkán találkozunk. Az antibiotikum adását követően gyors javulás várható.

 

Forrás: 1. Dobozy-Farkas-Horváth-Schneider: Bőrgyógyászat (2005) 60-61.

2. Gerd Herold: Belgyógyászat; 5. átdolgozott kiadás (2004) 764-770.

 

 

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 295 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Dr. Bodai Emese

Mesi

rezidens orvos